Advertisements

Posted on May 21, 2018

Posted in transport issues.
The Southbank Centre has come to Hackney Wick in the form of a stunning new London Overground station, with vast expanses of wood shuttering concrete offset with weathering steel.

There’s been a station at Hackney Wick, but the ticket facilities were, well, a metal shed, and access up a long, very long, slope.

Being on the edge of the Olympic Park and an area that’s seeing regeneration sweeping its way, the station needed a major overhaul.

Network Rail is delivering the project, on behalf of the London Legacy Development Corporation, which will see the new subway replacing the existing footbridge and opening up new pedestrian and cycle links from Wallis Road through to White Post Lane.

The subway, currently being built on land next to the station, driven into position in spring 2017.

Not so much the platforms, which are largely unchanged, but the access to the platforms, adding in shorter stairs, and much shorter lifts for both sides.

In recent years, it would not be unreasonable to say that TfL’s station improvement works have been rather bland, flat concrete, lots of glass and blue edging, but no real pizzazz. Hackney Wick is also a lot of concrete and glass, but it screams design.

The architects, Landolt Brown say that they have drawn on the area’s industrial heritage for the design of the new ticket hall. A large glass wall brings light into the station, and when the subway is open, lets light into the underpass.

It’s not just a simple sheet of glass panels though, they’ve created a continuous chain of extruded glass hexagons that offer a dynamic wall where otherwise bland normality could have been expected. Held in place by weathering steel they will also be side-lit with a green glow at night.

Advertisements
Translate »